Digitale Geletterdheid

We willen onze leerlingen goed voorbereiden op de digitaliserende wereld om hun heen. Dat betekent niet alleen dat ze verschillende digitale middelen moeten leren gebruiken, maar dat we ze ook willen leren kritisch om te gaan met het gebruik van deze middelen. Daar komt ook een stuk identiteit bij: hoe gedraag je je op social-media? Wat kunnen anderen van jou zien op facebook? Hoe ga je om met cyberpesten?

 

Op onze school werken we met de (concept)leerlijn van digitale geletterdheid. Daarbinnen streven we de doelen na op 4 fronten: mediawijsheid, computational thinking, basisvaardigheden ICT en informatievaardigheden. Deze leerlijn is nog volop in ontwikkeling en OOG bouwt daar actief aan mee! Onze school is in het schooljaar 2018-2019 gestart met het inzetten van deze leerlijn in alle groepen.

We waren daar in de onderbouw al mee begonnen om ze een vliegende start te geven! Dat begint bijvoorbeeld spelenderwijs met ‘elkaar programmeren als robot’ en eindigt bijvoorbeeld bij het programmeren van een led-schermpje in groep 7. Of we bekijken verschillende vloggers en werken uiteindelijk toe naar een eigen vlog als presentatiemiddel.

 

We kunnen op school gebruik maken van een scala aan hulpmiddelen zoals iPads, computers, laptops, robots en digiborden.