Schakelklas 1/2

In de schakelklas worden de gewone dingen gedaan, die in elke kleutergroep gebeuren; in de kring; werken we met ontwikkelingsmateriaal; muziek; spelen in de hoeken en buiten.

 

De schakelklas is er voor kleuters die extra ondersteuning nodig hebben in de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Er wordt gewerkt aan woordbegrip, taalbegrip en spreekvaardigheid.

 

Het bijzondere is dat alles in het teken staat van de taalontwikkeling. Bij alles wat de kinderen doen, stimuleert de leerkracht de Nederlandse taal. Kleuters die de schakelklas bezoeken, gaan twee of drie dagdelen naar de schakelklas en de andere dagdelen naar de eigen klas.

 

Hoe werkt het?

De leerkracht meldt uw kind aan voor screening bij de intern begeleider. Zij geeft dan in overleg met de leerkracht het advies wel of niet plaatsing in de schakelklas.

 

Besluit u gebruik te maken van de schakelklas, dan brengt u uw kind 1 of 2 dagen per week naar de schakelklas.

 

De leerkracht van de schakelklas overlegt regelmatig met de intern begeleider en de eigen leerkracht over de ontwikkelng van uw kind.

 

Kinderen zitten ongeveer een jaar in de schakelklas en gaan dan volledig terug naar de eigen groep.

 

Waarom de schakelklas?

Er wordt gewerkt in kleine groepen (maximaal 10 kinderen).

Kinderen maken makkelijker de stap naar de eigen groep, krijgen meer zelfvertrouwen en gaan met plezier naar school. De kinderen worden immers in de schakelklas voorbereid op de taalactiviteiten/thema's die in de eigen klas plaatsvinden. Daardoor zullen ze beter in staat zijn de taalactiviteit te kunnen volgen in hun eigen groep.

 

 

 

 

 

.